mandag den 30. april 2012

Aftenthe på terrassen

Efter en god times arbejde i haven, er det vist okay at holde en lille pause i aftensolen. Håber også du nyder solens stråler!

torsdag den 26. april 2012

Sund jordbæris

Dette er i virkeligheden bare en tyk smoothie, som kan spises med ske. 

Til to personer skal du bruge: 
300 g frosne jordbær 
½ banan 
4-6 tsk. sukker 
1 dl. mælk 
½ dl. A38 

Nu skal du bare blende det hele sammen til en tyk is/grød, hælde det i glas og nyde det med ske. 
Jeg synes det er en lækker lille snack, som oven i købet er sund. Frugt og mælk er jo sundt! :o)
 

søndag den 22. april 2012

Emmer-speltbrød med kerner

Med inspiration fra to forskellige opskrifter, sjussede jeg mig frem til dette brød:

Emmer-speltbrød med kerner


150 g speltkerner koges og afkøles

10 g gær opløses i
5 dl koldt vand.
Der i røres
1 dl surdej
15 g havsalt
4 spsk olivenolie


De kogte og afkølede speltkerner røres i, samt
750 g Emmer- og speltmel (Urtekram laver en blanding der hedder sådan).

Dejen æltes grundigt, gerne på maskine i omkring 10 minutter, til den er sammenhængende og glat.
Derefter stilles den til hævning, koldt, i omkring et døgn.

Dejen hældes ud på meldrysset bord og deles i to. Der formes to rustikke brød (der skal arbejdes så lidt med dejen som muligt), som hæver yderligere et par timer.


Ovnen varmes op til 250 grader, gerne med en bagesten i. Når ovnen er varm, skubbes brødene ind på stenen og der skrues ned til 220 grader. Brødene bages ca 30 minutter. De skal være mørktgyldne.

lørdag den 21. april 2012

Tapas inspireret aftensmad

Fredagens aftensmad skulle, efter kærestens ønske, være let at tilberede og ikke ligge for tungt i maven.
Det kom der denne tapaslignende kombination ud af. Det tog os under en halv time at lave maden og vi var ret godt tilfredse med resultatet. Vi fik:
Hvidløgsmarinerede rejer - Købt færdigmarinerede lige til at putte i ovnen i 10 minutter
Couscoussalat - Opskriften finder du her.
Salat - bestående af en salatblanding, radiser og snackpeber. Over dette hældes lidt god olivenolie, balsamico, lidt salt og peber.
Forskellige brød i ovnen - her brugte vi ciabattabrød, revet ost, parmaskinke, tomat, tomatkonc, tørret oregano, rosmarin og basilikum.




Couscoussalat

Hjemme hos os er vi ret vilde med couscoussalat. Jeg improviserer for det meste, men ender ofte med noget der minder om denne:



Couscoussalat
Couscoussalat

1 dl couscous (tilberedes som det står på pakken)

Når couscoussen er klar, blandes den med olivenolie og citronsaft og smages til med salt og peber.
Derefter blandes følgende i:
Friskhakket persille og mynte
Agurk (ca 10 cm finthakket)
Tomat (8-10 blommetomater eller hvor meget du nu synes. Andre tomater kan også bruges)
rødløg (ca et halvt. Skal hakkes meget fint)

Til sidst smages til om der mangler salt, peber, citronsaft eller andet.

Lørdagens morgenmad - Omelet

Efter morgenens løbetur, besluttede jeg mig for at gør min morgenmad lækker og sund. Jeg lavede en frugtsalat, bagte tomater og en omelet. MUMS! Og så er det oven i købet ikke super svært. Det er min gode veninde Anna Charlotte der har introduceret mig til omeletverdenen, som har et væld af muligheder.

Idag blev min omelet meget simpel:
2 æg piskes sammen med lidt salt, peber og en slat mælk.
Der kan nu kommes lige det fyld i man har lyst til det kunne være champion, tomat, skinke, peberfrugt, kogt kartoffel, revet ost. Kun fantasien sætter grænser.
Jeg lavede en med revet ost her til morgen,
Omeletten steges på en pande med lidt olie på, ved svag varme. Når den er lidt lige som en pandekage på toppen, vender man den rundt. Det kan være en hjælp at vende den om på et låg, og glide den ned på panden, hvis man laver en stor omelet.

Bagte tomater
2 tomater skæres over på midten, og lægges i et ovnfastfad. Krydres efter smag, men jeg bruger Salt, peber og oregano. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 15-20 minutter. 

Frugtsalat 
½ banan 
1 kiwi 
3-4 jordbær
Frugten skæres i små fine tern og blandes sammen.

Velbekomme, og god lørdag.

 

fredag den 20. april 2012

30 års fødselsdags kage

Blomster lavet i fondant, på den store
En lille ekstra kage.
Den store kage. Det er et rispapirs billede.

Kagen blev en lille smule flydende inden i, efter at have stået udenfor hele eftermiddagen.

Kagen er lavet til min svigerinde Vibeke, og den er lavet sammen med min anden svigerinde Malene. 
Malene og jeg har samme passion for kagebageriet og arbejder super godt sammen, når vi bager kager.
Kagen indeholder en hvidchokolade creme med vanilje og en skovbærmousse. 
Der er to lyse lagkagebunde og en marengs bund i midten. 
Kagen var yderes velsmagende, men det var ikke en kage man spise meget af. 

mandag den 16. april 2012

Garngraffiti/eksamensprojekt

Træet inden mit indgreb.


Der hænges pomponer op.

Endnu en pompon. Den kvikken vil måske se, at det er den samme pompon som billedet ovenfor. ;o)

Færdig

Pomponerne hænger og soler sig i den sidste aftensol.


Dette er mit billedkunst eksamensprojekt. Vores overemne var ''Kontrast'', og hvis jeg selv skal sige det synes jeg, at min kontrast er ret god. Jeg har valgt at kalde det for ''Tænkepause''. Alle pomponerne skal symbolisere nogle at alle de tanker som fylder i vores travle hover. Nogle tanker er store, andre små. Nogle vækker stærke følelser og andre er mere neutrale.

lørdag den 14. april 2012

Lækker bønnesalat

Denne bønnesalat er altid et hit, og passer til nærmest alt mad. Denne gang lavede jeg en portion til 20 personer. Da jeg af og til laver mad til mere end en normal familie, i spejder sammenhængende, vil der muligvis komme flere indlæg om mad til mange.


Til 20 personer brugt jeg:
2250 g bønner koges, til de stadig har lidt bid og køles helt af.

1 kg cherrytomater, 4 peberfrugter, 1-2 løg og 1 kg god blok feta skæret i små mundrette stykker, og anrettes på et fad sammen med bønnerne.

1½ dl Olivenolie, 0,75 dl balsamicoeddike, 1 spsk citronsaft, 3 spsk oregano, 2 tsk salt og en slat peber røres sammen, og hældes over salaten. (Jeg laver altid dressingen på slum, som jeg lige synes det passer)

100 g solsikkekerner ristet let på panden, køles af og drysses over til sidst.


onsdag den 11. april 2012

Pasta med grøntsager og rejer


Idag var det min tjans, at finde på aftensmad. Et hurtigt kig i køleskabet i morges viste squash, rødløg, hvidløg og fløde. På vej hjem fra arbejde supplerede jeg med champignon, store frosne rejer og frisk pasta.
Resultatet ses ovenfor og fremgangsmåden var som følger:

Til 2 personer
250 g frisk pasta koges imens nedenstående tilberedes.

2 fed hvidløg, hakkes
1 squash i mindre stykker
1 rødløg i tynde både
250 g champignon, renses og de største halveres.

Grøntsagerne svitses i olie til de er næsten møre, men stadig har lidt bid. Der krydres med salt, peber og paprika efter smag.

ca 1 dl fløde og
lidt mælk (mængden afhænger af hvor meget sovs du vil have) hældes på panden. Dette koges op.

Hvis man ønsker sovsen tykkere jævnes den inden
ca 200 g rejer kommes i. Det hele varmes igennem og smages til. Retten er rimelig mild, så hvis der ønskes en kraftiger smag, må du prøve dig frem med andre krydderier.

Til sidst vendes pastaen i sovsen og så er der klar til serveringen.
Velbekom:o)

Kanelsnegle med bund

Det er vidst ingen hemmelighed, at jeg på Assenbæk (Et spejdercenter jeg bruger en del af min tid på) er mere eller mindre kendt for disse kanelsnegle. Det er rimelig enkelt bare kanelsnegle bagt på den bund. Det gode og ekstraordinære ved dem er at remoncen bliver i kanelsneglen og den er blød og lækker, selv dagen efter. 
Ideen med at bage dem på en bund, stammer langt tilbage fra da jeg var barn. Men det er en længere historie, så nu til opskriften. 

2 pk. gær 
1 tsk. salt 
2 spsk. sukker 
200 g margarine
2 dl. mælk 
2 æg 
1 kg mel ca. 

200 g margarine
200 g brun farin
4 tsk. kanel 

Gær, salt og sukker opløses med hinanden. Margarinen smeltes og køles af med mælken. Mælk, margarine og æg tilsættes gær blandingen. Der røres mel i og dejen æltes godt. Den skal være blød, lidt klistret og let at ælte. Den stilles til hævning i ca. 1 time +-. Dejen deles nu i to klumper. Den første rulles ud så den passer i bunden af den bradepande. Inden den lægges i bradepanden smøres den med halvdelen af remoncen. 

Den sidste dejklump rulles ud til en firkant og smøres med det sidste remonce. Den rulles nu sammen og skæres i 24 snegle, Som lægges på bunden og presses lidt ned i bunden. 

Sneglene skal nu hæve i 30 min. Derefter bages de ved 200 grader i 20-30 minutter alt efter ovnen.

God bagelyst - de vil uden tvivl vække glæde. 

søndag den 8. april 2012

Æg og påske - påskeæg


Her er et lille udvalg af de æg jeg farvede idag. Inspirationen kom fra bogen Magiske måneder. Da jeg læste om farvning af æg, kom jeg til at tænke på min barndom og jeg fik sådan lyst til at genopfriske hvordan det nu er man gør.
Imorgen får jeg gæster til påskefrokost og vi skal selvfølgelig have æg; fine farvede æg!

DIY
De grønne er farvet med servietter. Jeg rev en serviet i lidt mindre stykker og pakkede hvert enkelt æg ind, inden det kom i gryden. (Gryden var også helt grøn bagefter og jeg måtte skrubbe den grundigt, så måske skal man overveje at bruge en gammel gryde, som ikke efterfølgende skal bruges til madlavning)

De kobberfarvede er farvet med løgskaller (både røde og gule løg). Jeg brugte skaller fra 4 løg til 7 æg.
Mønsteret er lavet ved hjælp af blade. Et blad ligges på ægget og ægget puttes i en nylonstrømpe. Denne lukkes med en knude eller elastik. Jeg brugte knæstrømper. Det passede med at der kunne være tre æg i hver strømpe. Jeg bandt en knude mellem hvert æg.

Kogetid:
Æggene koges i 5 min og trækker derefter i vandet i 15 min.

Flohmarkt


Berlinturen førte os også forbi et loppemarked, hvor jeg købte disse to kander. Tanken er, at de skal pynte på havebordet med årstidens blomster i.

Store bagedag


Idag har jeg bagt på livet løs. Det blev til to rugbrød, fire flutes, knækbrød (opskriften jeg brugte minder om den her) og så har jeg lavet dej til to kernebrød der skal bages imorgen.

Påskeferie i Berlin





Jeg har været på påskeferie i Berlin sammen med fem veninder. Vi havde en helt fantastisk tur og fik bl.a. disse lækre kager på en cafe i Kreuzberg. Tjeneren sagde til os, at de havde byens bedste kager! Lækre det var de ihvertfald, men der var vist ingen af os der kunne spise op.